Selecteer een pagina

pag 1 – het ‘kleine ik’ en het Zelf

Tijdens de zwangerschap en na je geboorte wordt je beïnvloed door ouders, familie, omgeving, vriendjes en vriendinnetjes en later ook school, opleiding, werk en partners. Al die invloeden zijn bouwstenen en vormen jou en daaraan valt niet te ontkomen. Maar … uiteindelijk is er natuurlijk maar één die die invloeden toelaat of niet.

Wat betreft de invloeden tijdens zwangerschap en de onbewuste periode als baby, daar valt in eerste instantie niet veel direct tegen te doen (wel indirect maar dat wordt hier niet behandeld) maar dat is ook niet de bedoeling. Zodra het bewustzijn intreedt en het ‘ik’ zich manifesteert, dan kun je ook zelf bewust invloed gaan uitoefenen door het wel of niet toe te laten. Je zegt ‘ja’ of ‘nee’.

Het eerste, meer onbewuste, deel dient als platform voor het tweede, meer bewuste, deel en bevat de voorgenomen wensen van het ‘Zelf’. Het tweede deel is het speelveld waar de ‘IK’ mee aan de gang gaat om ervaringen op te doen en te leren. Het ‘kleine ik’ is de voetballer die op het speelveld de bal mag spelen.

Al de eerder genoemde invloeden kleuren jouw beleving en kijk op het leven en dat vormt de zgn. ‘bril’ die ieder mens heeft. Dat betekent zoiets als dat ieder mens wel in dezelfde wereld rondloopt (op Aarde) maar dat ieder mens die wereld anders beleeft! En de bewuste ‘ik’ van mensen, is het resultaat van al die invloed die jij hebt toegestaan en waarmee jij jezelf hebt vereenzelvigd. Jij bent dus niet dat ‘ik’ maar je hebt hem zelf gevormd en je daarmee geïdentificeerd! 

Wil je weten hoe het voor jou is geweest? Kijk hier voor doe-het-zelf oefeningen.

 

Lees hier verder over Het Programma als Filter

Share This