Selecteer een pagina

NatureWeb Coaching

NatureWeb Coaching & Consultancy biedt verschillende vormen van coaching aan. Deze vormen hebben twee aspecten gemeen. Dat zijn ‘natuur’ en ‘wandelen’. De coaching vindt dus plaats op basis van wandelen in de natuur. Dit wordt wandelcoaching genoemd.

Wandelcoaching

Deze vorm is enorm populair aan het worden omdat je al wandelend door de natuur via gesprek en eventueel oefeningen letterlijk en figuurlijk in beweging bent en dat het innerlijk van de mens daardoor vanzelf meebeweegt. Mensen openen zich veel gemakkelijker en het effect van de natuurlijke omgeving is ook dat je ontspant en tot rust komt.
Elke wandelcoach doet het net weer even anders want elke coach heeft een andere persoonlijkheid. Dus ook met gelijke methodieken, blijft er toch verschil in uitvoering. Maar dat geeft niet. De uitkomst blijft toch vaak gelijk omdat een coach niet jouw antwoorden geeft maar gelegenheid creëert waarin jij jouw eigen antwoorden kunt vinden en benoemen. Dus uiteindelijk ben jij het zelf die jouw oplossingen vind.

NatureWeb heeft wandelcoaching in praktische zin ondergebracht in Wandelcoach Texel die ruwweg drie methodieken aanbiedt waaruit mensen kunnen kiezen. Kijk op de website van Wandelcoach Texel voor meer uitgebreide informatie over coaching via wandelen. Hier een korte beschrijving van die drie methodieken.

Natural Coaching

In deze vorm fungeert de natuur als ‘spiegel’. Daarbij werkt de ‘vraag’ van de cliënt, die gevoed wordt vanuit het ‘innerlijk’ van de client, als ‘aantrekkende kracht’. Op deze wijze ‘bezield’ het innerlijk de vraag. Vervolgens ‘spiegelt’ de uiterlijke natuur (waar de wandeling plaatsvindt) de ‘reactie’ daarop als ‘antwoord’ naar de cliënt. Alle elementen (zoals aarde, water, lucht) en levende organismen (zoals planten, dieren, insecten, mensen) werken mee om antwoorden uit te beelden. Hierin speelt symboliek dus een rol maar ook het gevoel dat opgeroepen wordt, gedachten die omhoog komen en jouw lichaamstaal. Het is een krachtige methode voor mensen die graag via hun intuïtie antwoorden willen ontvangen.

Velen hebben wel gehoord van het begrip ‘Vision Quest’ (zoektocht naar visoen) maar dat is iets anders. Dat werd vooral toegepast door traditioneel levende oorspronkelijke volkeren zoals Native American People en Aboriginals en is er sprake van vasten en terugtrekken op een plek in de natuur om een visioen op te roepen dat richting kan geven voor het vervolg van het eigen leven. In kleinere vorm is het ook bruikbaar maar dan zonder vasten en terugtrekken. Dat wordt ‘Medicine Walk’ (wandeling voor medicijn) genoemd en dat is dus meer voor kleinere incidentele situaties. En de nu nog bestaande oorspronkelijke volken gebruiken dit nog steeds. In de westers georiënteerde samenlevingen was het volledig weg ‘gemoderniseerd’. Maar de afgelopen decennia is het weer aan het terugkomen via groepen die zich de tradities van deze volkeren eigen maken. En nu zie je het vooral in vormen van wandelcoaching weer terugkomen en op steeds grotere schaal aangeboden worden als mogelijkheid om antwoorden voor je zelf te vinden. Ook Wandelcoach Texel biedt deze vorm van Natural Coachen aan.

TriA© methode

De tweede methodiek is de TriA© methode zoals Wandelcoach Nederland die leert. Triple A staat voor Aandacht, Acceptatie en Actie. Een krachtige en effectieve methode waarin veel werkvormen voorkomen met natuurlijk materiaal. Het helpt om stap voor stap -maar wel snel- bij de kern te komen en vervolgens vlot naar de oplossing toe te werken. Op de website van Wandelcoach Texel kun je er meer over lezen.

TriA© walk (groepscoaching)

De derde methodiek is een groepscoaching waarin ook de TriA methode is verwerkt. Deze groepscoaching is de TriA© walk en wordt gegeven door TriA© walk facilitators. Regelmatig organiseert Wandelcoach Texel open groepswandelingen waar iedereen zich tegen vergoeding voor kan aanmelden. Kijk hier voor de agenda daarvan. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is een leuke en actieve vorm waarin je veel input op jouw vraag of gewenste situatie meekrijgt van alle deelnemende wandelaars. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om te netwerken en nieuwe contacten te maken.

Wil je meer weten over wandelcoaching op Texel? Kijk dan verder op de website van Wandelcoach Texel.

Share This